Προϊοντα Καστοριάς

Όταν αναφέρεται το όνομα Καστοριά το μυαλό πηγαίνει σε μια λέξη: γούνα. Σίγουρα όμως ακολουθούν τα φασόλια και τα μήλα προϊόντα που η Καστοριά φημίζεται για αυτά.

Το έδαφος και το κλίμα της Καστοριάς βοηθάει στην καλλιέργεια προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας. Διάφορες ποικιλίες μήλων με υπέροχη γλυκιά και τραγανή γεύση, τα διάσημα φασόλια με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (Π.Γ.Ε.) αλλά και άλλα όσπρια (φακές, ρεβίθια, μπαρμπουνοφάσουλα) που ξεχωρίζουν για την λεπτή φλούδα τους και την ιδιαίτερη γεύση τους. Τα άγρια μανιτάρια που φυτρώνουν στις ανήλιες και απάνεμες δασωμένες πλαγιές και κοιλάδες του Γράμμου και του Βίτσιου φημίζονται για την εξαιρετική  γεύση και το μοναδικό άρωμά τους. Οι καστανιές που ευδοκιμούν στα ορεινά δάση της Καστοριάς αλλά και οι καρυδιές που φυτρώνουν στις πλαγιές των βουνών δίνουν απλόχερα τους θρεπτικούς τους καρπούς.

Όσπρια              

Τα όσπρια Καστοριάς (φασόλια, φάκες, ρεβίθια, μπαρμπούνια) καλλιεργούνταν από τα χρόνια του λιμναίου οικισμού Δισπηλιού Καστοριάς. Η καλλιέργεια τους είναι παραδοσιακή και ήπιας διαχείρισης. Ο σπόρος είναι ντόπιας ποικιλίας και είναι μοναδικά για τρεις βασικούς  λόγους:  Είναι εξαιρετικά βραστερά, είναι λεπτόφλουδα, γεγονός που τους χαρίζει απαλότητα στη γεύση και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα νόστιμα.

Η ιδιαίτερη καλλιεργητική τεχνική συνιστάται :

  • Στη διαφύλαξη της καθαρότητας της ντόπιας ποικιλίας.
  • Στην ελάχιστη έως μηδενική χρησιμοποίηση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
  • Στην εμπειρία και την επιμονή του καλλιεργητή ο οποίος με συνεχή προσωπική εργασία διασφαλίζει το συνεχή έλεγχο της υγιεινής κατάστασης των φυτών. Σε πολλές περιοχές η συγκομιδή του φασολιού γίνεται ακόμη και σήμερα με το χέρι.

Φασόλια

Τα φασόλια Καστοριάς δεν χρειάζονται συστάσεις, η καλή τους ποιότητα είναι γνωστή στο πανελλήνιο.

  • Τα ξηρά λεύκα φασόλια : Γίγαντες – Ελέφαντες – Πλακέ (σούπας)

Καλλιεργούνται σχεδόν σε όλους τους οικισμούς της Περιφερειακής Ενότητας. Είναι ευκολόβραστα και έχουν λίγα λιπαρά και πολλές πρότεινες. Μαγειρεύονται στο φούρνο, σαν σαλάτα, στο πήλινο, ακόμα και στη κατσαρόλα (φασολάδα). Αποτελούν κύριο συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής.

  • Τα έγχρωμα φασόλια

Πρόκειται για καινούργιες ποικιλίες φασολιού που διαφέρουν από τα λεύκα τόσο στο χρώμα αλλά κυρίως στη γεύση. Έχουν αυξημένες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, η γεύση του μοιάζει με του κάστανου και προσφέρουν έντονες  γαστριμαργικές συγκινήσεις. Τα φασόλια Καστοριάς και συγκεκριμένα οι ποικιλίες Γίγαντες Ελέφαντες, είναι αναγνωρισμένα ως προϊόντα Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης(Π.Γ.Ε).

Καρύδια

Καλλιεργούνται στις πλαγιές των βουνών και στις ρεματιές, Οι καρποί της μαζεύονται το φθινόπωρο όταν αρχίζει να μαυρίζει το εξωτερικό του περίβλημα. Στη συνέχεια ξεφλουδίζονται, πλένονται και τα ξεραίνονται στον ήλιο. Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες διακρίνονται σε τρεις ομάδες: αφράτα, ημίξηρα και στα σκληρά. Τα καρύδια είναι πολύ θρεπτικά και χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα στη ζαχαροπλαστική για παραδοσιακά εδέσματα της Καστοριάς( λικέρ καρύδι, σάλιαροι, μπακλαβάς).