Κατάστημα

Home Βότανα Ρίγανη Καστοριάς
IMG_2331
 • IMG_2330
 • Ρίγανη Καστοριάς

  2,00€

  Αρωματική ρίγανη από την Καστοριά

  Εξαντλήθηκε

  SKU: ksrig99.
  Κατηγορία: .

  Περιγραφή Προϊόντος

  Η ρίγανη είναι από τα σπουδαιότερα αρωματικά φυτά. Έχει διαδραματίσει ένα σπουδαίο ρόλο στην καθημερινή μας ζωή, με το άρωμα της να είναι αναντικατάστατο. Στις Μεσογειακές χώρες ιδιαίτερα μα και στον υπόλοιπο κόσμο θεωρείται ένα από τα πιο σπουδαία αρτύματα. Η ρίγανη υπήρξε γνωστή από την αρχαιότητα. Τόσο σπουδαία την θεωρούσαν, ώστε το όνομα της (ορίγανον) που είναι σύνθετο και προέρχεται από τις λέξεις όρος (βουνό) και γάνος (λαμπρός) σημαίνει το φυτό που ομορφαίνει-λαμπραίνει το βουνό, ένα κόσμημα.

  Origanum Vulgare ssp. Hirtum

  Το γένος Origanum χαρακτηρίζεται από μεγάλη μορφολογική και χημική ποικιλότητα. Το είδος Origanum Vulgare έχει τη μεγαλύτερη εξάπλωση παγκοσμίως από όλα τα συγγενικά του είδη, ενώ και στην Ελλάδα είναι το πιο κοινό και διαδεδομένο από όλα τα άλλα.

  Από όλα τα υποείδη της ρίγανης, το πιο ποιοτικό, ιδιαίτερο και αρωματικό είναι το Origanum Vulgare ssp.Hirtum. Το υποείδος αυτό είναι γνωστό παγκοσμίως με την εμπορική ονομασία Ελληνική Ρίγανη (Greek Oregano) και θεωρείται ως το καλύτερο στον κόσμο. Τα φυτικά της μέρη και τα αιθέρια έλαια της χρησιμοποιούνται ευρύτατα παγκοσμίως ως αρτύματα από τη βιομηχανία τροφίμων.

  Ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε τη ρίγανη για τη θεραπεία της γαστραλγίας και διαφόρων παθήσεων του αναπνευστικού όπως αναφέρεται από το Θεόφραστο στο βιβλίο του ¨Περί φυτών ιστορίαι¨ καθώς και από τον Διοσκουρίδη τον Αναζαρβέα στο περίφημο έργο του ¨Περί ύλης ιατρικής¨, ενώ ο Αντίγονος ο Καρύστιος αναφέρει πως οι Πελασγοί θεράπευαν τις πληγές τους βάζοντας ρίγανη επάνω σε αυτές.

  Με μία πλειάδα μελετών έχει διαπιστωθεί ακόμα το μεγάλο πλήθος των ευεργετικών επιδράσεων της τόσο στους ανθρώπους όσο και στο υπόλοιπο οικοσύστημα. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε την ισχυρή αντιβακτηριακή δράση που παρουσιάζει το αιθέριο έλαιο της κατά διαφόρων μικροοργανισμών, την ανασταλτική της δράση στην ανάπτυξη μυκήτων, την ισχυρή τοξική δράση εναντίων ιών και καρκινογόνων κυττάρων, την αντιοξειδωτική δραστηριότητα αλλά και την προστασία των μελισσών από παθογόνα. Ακόμα αναφέρεται ως φάρμακο για την τερηδόνα, τους κολικούς, την ψωρίαση και την ενδυνάμωση των μαλλιών, ενώ θεωρείται και τονωτικό, διεγερτικό, διουρητικό και καθαρτικό. Αξίζει να αναφερθεί η χρήση της ρίγανης στη βελτίωση των εδαφών παρέχοντας προστασία από τη διάβρωση.

  Επιπλέον Πληροφορίες

  Βάρος 1 kg

  Κριτικές

  Δεν υπάρχουν κριτικές ακόμα.

  Μόνο οι συνδεδεμένοι πελάτες που έχουν αγοράσει το προϊόν αυτό μπορούν να αφήσουν μια κριτική.