- Γιατί να επιλέξω βιολογικά όσπρια ?

Τα βιολογικά προϊόντα έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία από ότι τα συμβατικά. Πρόσφατη μελέτη στην οποία συμμετείχαν 33 πανεπιστημιακά ιδρύματα από όλη την Ευρώπη έδειξε ότι στα βιολογικά προϊόντα μπορεί να παρατηρηθούν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών σε σχέση με τα συμβατικά ενώ σύμφωνα με την επιστημονική ανάλυση του Organic Center τα επίπεδα αντιοξειδωτικών είναι περίπου 30% υψηλότερα στα βιολογικά τρόφιμα σε σχέση με τα χημικά αναπτυσσόμενα προϊόντα κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Επίσης, τα βιολογικά όσπρια δίνουν στο 100% το αυθεντικό άρωμα και την αυθεντική γεύση του καρπού σε αντίθεση με τα συμβατικά. Στις συμβατικές καλλιέργειες οσπρίων χρησιμοποιούνται χημικά προϊόντα και νιτρικά λιπάσματα που διογκώνουν τον καρπό με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται σε μεγάλο ποσοστό οι γεύσεις και τα αρώματα.

- Πόσο σίγουρη είναι η βιολογική ταυτότητα των οσπρίων ?

Δικαιολογημένα ο καταναλωτής είναι επιφυλακτικός γιατί κατά καιρούς έχουν αποκαλυφθεί σκάνδαλα με βιολογικά προϊόντα που έχουν νοθευτεί κατά την πορεία τους από το χωράφι προς το ράφι. Το προϊόν ξεκινά πάντα από τον παραγωγό προς τον έμπορο με όλες τις πιστοποιήσεις της τρέχουσας σοδειάς. Στην περίπτωση της Kastorfarm, τα προϊόντα διατίθενται απευθείας από τον παραγωγό στον καταναλωτή και χωρίς μεσάζοντες. Στα καταστήματα πώλησης των προϊόντων της Kastorfarm υπάρχουν όλες οι πιστοποιήσεις τις φετινής παραγωγής καθώς και οι πρόσφατες βιοχημικές εξετάσεις των οσπρίων μας οι οποίες υποδεικνύονται από τους πωλητές μας σε κάθε πώληση και είναι άμεσα στην διάθεση του οποιουδήποτε πελάτη μας.

- Γιατί τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο ακριβά ?

Τα βιολογικά προϊόντα είναι περίπου 30 με 40% ακριβότερα από ότι τα συμβατικά. Στις βιολογικές καλλιέργειες η μη χρήση χημικών λιπασμάτων έχει ως αποτέλεσμα να παράγεται η μισή ποσότητα καρπών σε σχέση με τις συμβατικές καλλιέργειες. Επίσης, ο λόγος "ποιότητας/κόστους" των βιολογικών προϊόντων είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα. Στην περίπτωση των οσπρίων, αν ανάγουμε αυτήν τη διαφορά κατά μερίδα, θα δούμε ότι σε μηνιαία βάση το κόστος ανά άτομο θα είναι ελάχιστα αυξημένο με τη κατανάλωση βιολογικών οσπρίων.

Η υψηλή διατροφική αξία των βιολογικών οσπρίων και η σημαντικότητα πού έχει η διατροφή στην υγεία μας, δικαιολογεί απόλυτα αυτή τη μικρή διαφορά.

- Είναι χρονοβόρα η διαδικασία παρασκευής των οσπρίων ?

Τα όσπρια όσο πιο φρέσκα είναι τόσο πιο γρήγορα βράζουν. Τα όσπρια γενικά, όσο περισσότερο χρόνο κάθονται χάνουν κάποιο ποσοστό υγρασίας από τον καρπό με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερη ώρα στο βράσιμο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι χάνουν τη θρεπτική αξία, τις γεύσεις και τα αρώματά τους. Στην Kastorfarm θα βρείτε μόνο όσπρια φετινής παραγωγής. Αυτό συνεπάγεται εξοικονόμηση χρόνου στο βράσιμο και συνεπώς λιγότερη κατανάλωση ρεύματος. Αρά, περισσότερη οικονομία σε χρόνο και σε χρήμα.





1. Όλα τα όσπρια (πλην τις φακές) είναι καλά να τα μουλιάζουμε αποβραδίς τουλάχιστον για 12 ώρες. Το μυστικό στο μούλιασμα είναι ότι πρέπει να γίνεται σε αποχλωριωμένο νερό (από φίλτρο ή εμφιαλωμένο) και σε θερμοκρασία δωματίου. Έτσι επιτυγχάνουμε να "ξυπνήσουμε" τον καρπό και να έχουμε γρηγορότερο βράσιμο και μηδενική αλλοίωση γεύσης (λόγω του χλωρίου).

2. Κατά το βράσιμο των οσπρίων και σε περίπτωση που χρειαστεί να συμπληρώσουμε νερό καλό είναι να το συμπληρώνουμε με ζεστό ή καυτό νερό (από βραστήρα).

3. Σε περίπτωση που θέλουμε να χυλώσουμε περισσότερο τις φακές ή την φασολάδα μας, μπορούμε ένα τέταρτο πριν βγάλουμε την κατσαρόλα από το μάτι, να πολτοποιήσουμε μερικούς σπόρους στα τοιχώματα της κατσαρόλας και να τους ανακατέψουμε με την κουτάλα. Εδώ πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι τα όσπρια όσο περισσότερο κρυώνουν τόσο περισσότερο σφίγγουν. Αυτό σημαίνει ότι την επόμενη μέρα ίσως χρειαστεί να συμπληρώσουμε νερό για να τα ξαναζεστάνουμε.

4. Το Αλάτι πρέπει να χρησιμοποιείται μετά το μούλιασμα και στα όσπρια κατσαρόλας το ελαιόλαδο να μπαίνει λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος.

5. Για να αποφύγουμε ανεπιθύμητους επισκέπτες στα δοχεία φύλαξης των οσπρίων, μπορούμε να τοποθετήσουμε μέσα στα όσπρια 2 με 3 φύλλα δάφνης ανά κιλό οσπρίων. 

6. Δεν αποτελεί κανόνα αλλά κατά προτίμηση, χρησιμοποιούμε λεμόνι για τα λευκά όσπρια και ξύδι ή μπαλσάμικο για τα σκουρόχρωμα.



1. Πουρές μαύρου γίγαντα.

Αξίζει τον κόπο να πούμε λίγα λόγια (πριν τη συνταγή) για το μαύρο διαμάντι της Καστοριάς. Ο μαύρος γίγαντας είναι ένας σπόρος πού χρησιμοποιείται βοηθητικά και σπέρνεται ενδιάμεσα στις καλλιέργειες λευκών οσπρίων. Κατά το διάστημα της ανθοφορίας, τα κόκκινα άνθη του και η έντονη μυρωδιά τους προσελκύουν περισσότερα έντομα και έτσι έχουμε μεγαλύτερο βαθμό επικονίασης και κατά συνέπεια μεγαλύτερη παραγωγή στις καλλιέργειες λευκών οσπρίων. Ο αριθμός καρπών που παράγει ο μαύρος γίγαντας ανά ρίζα είναι μικρότερος σε σχέση με τις ρίζες των λευκών οσπρίων. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν βρίσκεται εύκολα στην αγορά αφού η απόδοση του δεν δικαιολογεί τη μαζική καλλιέργεια του. Θεωρητικά είναι ένας αδικημένος σπόρος αφού η γεύση του είναι μοναδική και έχει παρομοιαστεί με τη γεύση του κάστανου. Στην παραδοσιακή καστοριανή κουζίνα θα το βρείτε μαγειρεμένο ως πουρέ, ως σαλάτα (μπιάζ) και να συνοδεύει πράσινες σαλάτες με αποξηραμένα φρούτα και τριμμένους ξηρούς καρπούς.

Ο πουρές του μαύρου γίγαντα μπορεί να φαγωθεί είτε σκέτος είτε ως γαρνιτούρα. Αποτελεί επίσης ένα έξυπνο τέχνασμα για την κατανάλωση οσπρίων από τα παιδιά που ως συνήθως δεν συμπεριλαμβάνουν τα όσπρια στις αγαπημένες τους επιλογές.

Η διαδικασία είναι απλή και το αποτέλεσμα εξαιρετικό !

Αφού έχουμε μουλιάσει από βραδύς τους σπόρους (βλέπε link: …μυστικά μαγειρέματος), τοποθετούμε την επιθυμητή ποσότητα μαύρων γιγάντων σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθεί η επιφάνεια των καρπών με περίπου δύο δάχτυλα παραπάνω νερό. Τοποθετούμε το σκεύος σε μέτρια φωτιά και τα βράζουμε για περίπου 45 λεπτά. Σε περίπτωση που χρειαστεί να συμπληρώσουμε νερό, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό. Όταν βράσει ο καρπός το νερό πρέπει να βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του καρπού. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και χωρίς να σουρώσουμε τον καρπό χρησιμοποιούμε το ραβδομπλέντερ (ή το τοποθετούμε μαζί με το ζουμί του σε οικιακό μπλέντερ) και το πολτοποιούμε μέχρι να αποκτήσει ενιαίο χρώμα και μάζα. Η ρευστότητα του δεν πρέπει να σας ανησυχεί γιατί όπως είπαμε και παραπάνω (βλέπε link: …μυστικά μαγειρέματος), όσο πιο ζεστά είναι τα όσπρια τόσο πιο ρευστά είναι. Τοποθετούμε τους αλεσμένους σπόρους σε ένα μπολ και προσθέτουμε την επιθυμητή ποσότητα σε αλάτι, πιπέρι, φρέσκο βούτυρο ή ελαιόλαδο και ξύδι (βαλσάμικο κατά προτίμηση). Ανακατεύουμε και το αφήνουμε λίγα λεπτά να σφίξει μέχρι να καραμελώσουμε τα κρεμμύδια. Σε ένα τηγάνι και δυνατή φωτιά τοποθετούμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι λίγο ελαιόλαδο και μισή κουταλιά μαύρη ζάχαρη. Σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι τα κρεμμυδάκια να αποκτήσουν καραμελένιο χρώμα. Τοποθετούμε στο πιάτο την επιθυμητή ποσότητα πουρέ και βάζουμε από πάνω του τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Με τον πουρέ του μαύρου γίγαντα μπορούμε να γαρνίρουμε όλα τα είδη κρέατος, πουλερικών και ψαρικών.

Σε περίπτωση που περίσσεψε πουρές τον βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξει ακόμα περισσότερο και την επομένη ή μεθεπόμενη μέρα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε μπιφτέκια ή φασολοκεφτέδες. Η διαδικασία είναι απλή. Αντικαθιστούμε σε όγκο (όχι σε βάρος), τον κιμά με τον πουρέ και ακολουθούμε τη συνταγή μας όπως ακριβώς θα κάναμε τα μπιφτέκια ή τα κεφτεδάκια με τον κιμά.

Καλή σας όρεξη.

2. Πολύχρωμη φασολοσαλάτα.

Χρησιμοποιούμε τρεις ποικιλίες λεπτόσπερμων φασολιών. Μπαμπούδα, μπαρμπούνια και μαυρομάτικα. Σε ίδια ποσότητα του κάθε ενός, βράζουμε την συνολική επιθυμητή ποσότητα σε τρία διαφορετικά σκεύη. Ο λόγος είναι ότι μπορεί μεταξύ τους να έχουν μικρό αλλά διαφορετικό χρόνο βρασμού. Αφού βράσουν τα στραγγίζουμε (δεν τα ξεπλένουμε), τα τοποθετούμε σε μία σαλατιέρα και προσθέτουμε τα μπαχαρικά της αρεσκείας μας. Ως συνήθως προσθέτουμε αλάτι, άσπρο πιπέρι και ρίγανη (κατά προτίμηση σατουρέγια). Τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο και φρέσκο λεμόνι. Ψιλοκόβουμε ξερό ή φρέσκο κρεμμυδάκι (κατά προτίμηση φρέσκο) και τα ανακατεύουμε. Για να ενισχύσετε την εμφάνιση μπορείτε να κόψετε σε κυβάκια τρίχρωμες πιπεριές και να τις ανακατέψετε με τα υπόλοιπα υλικά. Σε περίπτωση που δεν έχετε πιπεριές μπορείτε να χρησιμοποιήστε λίγη γλυκιά πάπρικα. Κάποιοι επιλέγουν να περιχύσουν ελαφρά την επιφάνεια της σαλάτας με κρέμα βαλσαμικού.

Το σίγουρο είναι ότι όποιον συνδυασμό και να επιλέξετε το γευστικό αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει απόλυτα.

Καλή σας όρεξη.

3. Παραδοσιακή καστοριανή φασολάδα.

Η παραδοσιακή καστοριανή φασολάδα φημίζεται για τη γεύση, το άρωμα της, αλλά κυρίως για το ότι είναι ελαφριά και δεν προκαλεί φουσκώματα. Το μυστικό βρίσκεται στον σπόρο πού χρησιμοποιείται. Ο ντόπιος σπόρος μπαμπούδα είναι λεπτόσπερμος και λεπτόφλουδος. Καλλιεργείται για πολλές γενιές στα καστοριανά εδάφη και έχει δυνατή γεύση και έντονα αρώματα. Βράζει σχεδόν αμέσως και δεν χρειάζεται αλλαγή νερού γιατί λόγω της λεπτής του φλούδας είναι πολύ ελαφρύς. Ακολουθήστε την κλασική συνταγή για φασολάδα όπως την ξέρετε και αντικαταστήστε την ποικιλία που χρησιμοποιούσατε με την ποικιλία μπαμπούδα.

Είμαστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει ευχάριστα.

Καλή σας όρεξη.

Product added to compare.

Πατώντας "Αποδοχή" μας παρέχετε τη συγκατάθεσή σας για τη χρήση cookies με σκοπό τη μέτρηση της επισκεψιμότητας και την προβολή διαφημίσεων